Na Osnovni šoli Šempeter smo se že sedmo leto zapored pridružili največjemu dogodku na svetu, ki poteka vsako leto v novembru in decembru. Dogodek Pišem za pravice poteka v več kot 200 državah in ozemljih po vsem svetu, organizira pa ga Amnesty International. Na sto tisoče posameznikov piše apele in solidarnostna sporočila za posameznike in skupine, ki so v nevarnosti ali se jim godi krivica.

Na Pišem za pravice 2019 smo letos pisali za Yasaman Aryani iz Irana, ki je bila zaradi svojih prizadevanj proti obveznemu zakrivanju žensk obsojena na 16 let zapora, od tega mora odslužiti 10 let; Marinel Ubaldo s Filipinov, podnebno aktivistko, ki se bori, da bi njena skupnost dobila varne nove domove ter da bi se filipinska vlada in ostale vlade po svetu začele soočati s posledicami podnebnih sprememb; mlade iz staroselske skupnosti Grassy Narrows v Kanadi, ki se v skupnosti borijo za pravico, saj že desetletja trpijo zaradi zastrupitve njihovega okolja z živim srebrom; Nasuja Abdulaziza iz Nigerije, ki so ga prisilno izselili iz njegovega doma v Nigeriji v operaciji, v kateri je na koncu brez bivališča ostalo 30.000 ljudi ter za starostnike v Sloveniji, ki nimajo zagotovljenega dostojnega staranja, saj so pokojnine nizke, zanje ni prostora v domovih za starejše in nimajo podpore, da bi lahko kakovostno živeli doma.

Na šoli so se dogodka, ki je potekal v ponedeljek, 16. 12. 2019, udeležili učenci od 7. do 9. razreda, skupaj približno 80 učencev. Po skupnem uvodnem delu v avli šole, kjer so spoznali, za koga letos pišejo, so učenci nato pisali apele in risali solidarnostna sporočila. Skupaj so napisali kar 213 apelov in 25 solidarnostnih sporočil.

Vsako leto maraton pisanja apelov prinese pozitivne spremembe, ki svet (posameznike, skupnosti, oblasti) spreminjajo na bolje. Lansko leto je bilo v maratonu pisanja apelov po celem svetu napisanih dobrih 5,9 milijona apelov, podpisov pod peticije in solidarnostih sporočil, v Sloveniji smo jih prispevali skoraj 16.000.

Barbara Cotič Papotnik,
organizatorica maratona na šoli