Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski oz. medeni zajtrk poteka ob dnevu slovenske hrane, to je tretji petek v mesecu novembru. Datum letošnjega zajtrka je bil petek,15. 11. 2019.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želi s tem projektom seznanjati otroke, mladino in širšo javnost o pomenu zajtrka, prednostih lokalno pridelanih oz. predelanih živil v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva, o njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.

Letos smo tradicionalni slovenski zajtrk na naši šoli pojedli za malico. Učenci smo si na posebej pripravljenih in okrašenih mizah ter ob prijetnem vzdušju na kruh namazali med in maslo, popili smo mleko ter zaužili še jabolko.

Ob 10. uri smo se v avli naše šole zbrali vsi učenci in učitelji ter čebelarji Čebelarskega društva Šempeter, kjer smo združeni zapeli pesem Lojzeta Slaka: Čebelar. Urban Randl nas je spremljal še s harmoniko. Zbor je vodila učiteljica Petra Remšak. Skupaj smo tako pomagali ustvariti najštevilčnejši pevski zbor, ki je ob istem času pel »Čebelarja« ter se učili gojiti zdrav odnos do slovenske hrane in ravnovesja v naravi. Vse zbrane je nagovoril tudi g. Uroš Vidmajer, ravnatelj naše šole.

Po odpeti pesmi – posnetek si jo lahko ogledate tudi na YouTube strani – smo dobro delo nadaljevali v oddelčnih skupnostih, kjer smo izdelovali zanimive in raznolike »po božično-novoletnih praznikih dišeče izdelke, ki jih bomo obiskovalcem ponudili na tradicionalnem sejmu naše šele, ki smo ga poimenovali sejem »Dobre volje«. Imeli pa ga bomo 29. novembra letos.

Učenci smo z učitelji preživeli poučen in ustvarjalen petkov dan.

Šolski novinarji z mentorico