V torek, 16. 10. 2018, smo se učenci osmega in devetega razreda z avtobusom odpeljali v Ljubljano.

Pot do tja sploh ni bila dolgočasna, kot sem mislila sprva. Med vožnjo smo udeleženci med seboj klepetali. V Ljubljani smo se sprehodili do Narodno-univerzitetne knjižnice, ki sem jo poznala že prej (nekega večera smo se z družino med vožnjo pogovarjali o najlepši stavbi). Med čakanjem, da si ogledamo Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, smo se sprehodili še do Šuštarskega mostu, na katerem smo naredili skupinsko fotografijo, med tem pa se nam je v glavah vrtela tista znana pesem o tem mostu.

Na inštitutu so nam razložili, kaj v tej stavbi počnejo, in nam razložili jezikovni portal Franček, ki bo kmalu dostopen vsem osnovno- in srednješolcem. Dobili smo tudi nalogo, in sicer sklanjati besedo dno v vseh številih in sklonih. Ni preprosto. Bi znali?

Po zelo zanimivem predavanju in ogledu inštituta smo se peš napotili do SNG Drama ter si tam ogledali komedijo Županova Micka. Všeč so mi bili znani igralci, med njimi tudi Saša Pavlin Stošić, Janez Škof in Nina Valič.

Po komediji nam je delo v gledališču predstavila gledališka pedagoginja in nam povedala tudi nekaj zanimivosti, ki jih gledalci med samo uprizoritvijo ne opazimo. Nato smo se odpravili proti domu.

Kulturni dan mi je bil zelo všeč, saj sem v živo videla nekaj znanih igralcev in izvedela tudi veliko novega o včasih zelo zakomplicirani slovenščini.

Ana Kumperger, 8. r.