Pred časom smo se na šoli seznanili s projektom, ki je v Združenih državah Amerike zelo priljubljen, in se imenuje Little Free Library (v prevodu Majhna brezplačna knjižnica). Projekt temelji na ideji vzemi in/ali podari knjigo, ključni cilj pa je povrniti fizični knjigi vrednost, uporabnost in priljubljenost. Zato smo podprli preprosto, a izjemno idejo projekta Little Free Library, da je v nekem kraju na določenem mestu, kjer se ljudje družijo in zadržujejo, knjižnica »odprta« 24 ur.

To idejo v Združenih državah Amerike promovira tudi Slovenka Benka Pulko, ki je gonilna sila pri gibanju Little Free Library. Prav tako se je Benka Pulko z veseljem odzvala povabilu na uradno odprtje  knjižne hišice, ki je bilo v sredo, 30. maja 2018, ob 9.10 uri v športnem parku v Šempetru. Po krajšem kulturnem programu so župan Občine Žalec, gospod Janko Kos, ravnatelj šole, gospod Uroš Vidmajer in osrednja gostja, gospa Benka Pulko slovesno pritrdili tablico projekta na knjižno hišico. V govoru je gospod ravnatelj dejal, da je izjemno vesel, da z majhnimi in pozitivnimi koraki, sledmi dajemo šoli, kraju in širšemu okolju ugled in veljavo. Meni, da je »knjižna hišica« velika pridobitev za kraj in prispeva k njegovemu razvoju, hkrati pa nas spodbuja k dobrodelnosti, solidarnosti in zaupanju drug drugemu. Gospod župan je dodal, da je knjižna hišica dodana vrednost projekta Občine Žalec Občina prijazna branju. Osrednja gostja, Benka Pulko, ki je v Združenih državah Amerike postavila že kar nekaj knjižnih hišic, pa je bila navdušena nad izdelavo, izgledom in svečanostjo dogodka.

Že vnaprej se zahvaljujemo vsem, ki boste knjižno hišico z veseljem uporabljali, prebirali knjige v njej in skrbeli, da bo takšna, kot je bila ob otvoritvi.

Obstaja rek, ki pravi, da se pot proti znanju začne z obračanjem strani. Zato ne čakajte, čim prej obrnite prvo stran …

BCP