SLOVESNA PODELITEV NAGRAD IN LITERARNA DELAVNICA TER OSREDNJA PRIREDITEV »KDO SMO IN KAM GREMO« Z ZAKLJUČKOM V CENTRU POEZIJE TOMAŽA ŠALAMUNA V LJUBLJANI

Na literarnem natečaju za 31. Roševe dneve 2018 za mlade literarne ustvarjalce 8. in 9. razredov osnovnih šol sta Javni sklad RS za kulturne dejavnosti z Območno izpostavo JSKD Celje in Osnovna šola Frana Roša Celje razglasila izbrana besedila petih mladih avtorjev. Ti so sodelovali na enodnevni literarni delavnici, ki jo je 21. marca v Celju vodila mag. Suzana Tratnik, si ogledali Roševo hišo, se udeležili razglasitve najboljših literarnih glasil v Osrednji knjižnici Celje, prejeli nagrade v Glasbeni šoli Celje in brali svoja dela na literarnem večeru v Ljubljani.

Na natečaj za Roševe dneve 2018 se je letos prijavilo 39 mladih literatov iz vse Slovenije. Na natečaju je sodelovalo 5 avtorjev in 34 avtoric, ki so skupaj poslali 22 proznih prispevkov in 22 pesmi, med njimi je bil tudi devetošolec JON ŽNIDARČIČ. Dela mladih piscev je ocenjevala strokovna komisija. Izbrani mladi avtorji so sodelovali na enodnevni literarni delavnici, ki je potekala 21. marca 2018 v Celju, na mednarodni dan poezije. Na srečanje smo bili vabljeni tudi mentorji izbranih literatov, za katere je v istem času potekala posebna delavnica pod vodstvom dr. Valerije Bužan.

Na osrednji prireditvi v Celju je Jon prejel zlato priznanje in knjižno nagrado. Na prireditvi »Kdo smo in kam gremo« v Glasbeni šoli Celje je bilo njegovo pesemsko besedilo z naslovom Unikatna identiteta predstavljeno, objavljeno pa bo tudi v majski številki revije Mentor.

Več si lahko ogledate na povezavi https://youtu.be/h1RhC6NwBUY.

Jon je v četrtek, 22. 3. letos, ob 18. uri v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna dobil priložnost, da se predstavi. Intervju z njim je opravila mag. Barbara Rigler. V izjemno prijetnem okolju in vzdušju je interpretiral tudi svojo pesem. Na kitari ga je spremljal nekdanji Roševec, pesnik, prevajalec in glasbenik, Matej Krajnc.

Ocena pesmi strokovne ocenjevalke:  Pesem poudarja, da je nujni pogoj za razvoj individualne posebnosti in unikatnosti identitete ta, da jo sploh smemo svobodno izražati. Če je to človeku onemogočeno z grožnjami, se ne bo naučil izražati ne samega sebe in ne svoje unikatnosti, ampak si bo prej napačno predstavljal, da ta pomeni neomejeno vsestranskost.

Z miselnimi prebliski, da so meje naše unikatnosti tudi meje našega neba in jezika ter da je za mladega človeka najpomembneje ohraniti brezmejnost prav v domišljiji, v razvezane verze kane tudi nekaj filozofije, ki ravno prav zmehča nezgrešljivo didaktičnost pesmi in ji vdihne še več poetičnosti.

Jonu za uspeh čestitam in mu želim veliko ustvarjalne moči, bogastva duše in zanosa na poti v življenju.

Valentina Toman Čremožnik,
mentorica