Šola v naravi FIESA – sedmošolci

Ponedeljek, 19. februar 2018

Izpred šole smo krenili ob  8:30 uri. Vsi nestrpni smo se na avtobusu pogovarjali o domu, ki ga bomo obiskali, pohodih ter novih prijateljstvih, ki jih bomo spletli. Po približno dveh urah in pol vožnje smo prispeli do doma Breženka v Fiesi. Po strmem klancu smo komaj zvlekli svojo prtljago do vhoda, kjer so že bili naši novi bodoči prijatelji z OŠ  Sv. Ana. Razporedili smo se po sobah, razpakirali prtljago, nato pa odšli na igrišče, kjer smo se spoznali z novimi prijatelji. Po kratkem druženju smo imeli kosilo. Naši učitelji in učitelji iz doma Breženka so nas razdelili v skupine. Sledil je kratek pohod, na katerem smo spoznavali sredozemsko rastlinje, se igrali razne igre in se ukvarjali z lokostrelstvom. Po večerji smo odšli na nočni pohod do Pirana.

Torek, 20. februar 2018

Ob 7:00 uri nas je Jaka Pungaršek zbudil z budnico venčkov na svoji harmoniki. Sledila je telovadba, zajtrk, pospravljanje in ocenjevanje sob. Po opravljenih jutranjih dolžnostih smo se odpravili do Pirana, kjer smo si ogledali akvarij, nato pa v skupinah rešili orientacijski list po Piranu. Ogledali smo si vse od Tartinijevega trga pa do cerkve Sv. Jurija. Po poti ob morski obali smo si lahko ogledali tudi jato delfinov, ki je na našo srečo ravno takrat plavala mimo. Med kratko pavzo, ki smo jo imeli po končanih dejavnostih po Piranu, smo lahko obiskali lokal na Tartinijevem trgu, kjer smo se okrepčali z vročo čokolado ali čajem. Sledilo je kosilo v Breženki. Po kosilu smo imeli delo po skupinah, nato večerja, druženje in počitek.

Sreda, 21. februar 2018

Jakova budnica ob 7:00 uri, telovadba, zajtrk, pospravljanje in ocenjevanje sob. Skupine A, B C in Č so imele prve predstavitev, demonstracijo in preizkus nordijske hoje, ki jo je predstavila učiteljica Špela, skupine D, E, F in G pa so se odpravile na orientacijo okrog jezera. Na orientaciji smo merili pH morske in jezerske vode, hitrost vetra in podobno. Sledila je menjava. Sreda je bila dan za družabne igre. Izmučeni in prepihani od burje smo komaj dočakali, da smo se lahko  odpravili v postelje.

Četrtek, 22. februar 2018

Že ustaljena Jakova budnica, telovadba, zajtrk, pospravljanje in ocenjevanje sob. Po zajtrku smo se odpravili na daljši pohod do Portoroža. Po poti smo se ustavili na Belem križu in šli skozi tunel, ki povezuje Piran s Portorožem. Prehodili smo kar 12 km, kar predstavlja približno ¼ celotne slovenske obale. Po vrnitvi in kosilu je bil čas za spoznavanje morskih organizmov na obali in morsko biologijo. Ta dan smo bili tudi kuharji in pomočniki, saj smo si sami pripravili morske školjke – klapavice. Po skupinah smo si razdelili delo, tako je ena skupina pripravila česen, druga peteršilj, ostali dve skupini pa sta očistili školjke. Komaj smo že čakali, da poskusimo, kaj smo pripravili.

Po napornem dnevu smo imeli še dovolj energije za nestrpno pričakovani zaključni ples. Tega si bomo zagotovo vsi zapomnili.

Petek, 23. februar  2018

Zjutraj nas je še zadnjič zbudil Jaka. Pospravili smo sobe, spakirali kovčke in pojedli zajtrk. Nato smo se peš odpravili do manjšega pristanišča v Piranu. Od tam nas je barčica Solinarka zapeljala do solin. Na poti do tja smo poslušali pesem Solinar in Ana Kumperger je pravilno odgovorila na zastavljeno vprašanje, da to pesem izvajajo Faraoni, ter osvojila nagrado – nekaj časa je smela krmariti ladjico. Ker je bilo zunaj zelo mrzlo, smo si na solinah ogledali kratek film in muzej, nato pa se z ladjico vrnili v dom, kjer smo pojedli kosilo. Sledilo je poslavljanje od prijateljev, s katerimi bi lahko ostali še dlje. Z rahlo rosnimi očmi smo se odpravili do avtobusa in domov.

Kljub burji, ki nas je vseh pet dni prepihala do kosti, bi to dogodivščino vsi še enkrat zagotovo ponovili, predvsem zaradi novih prijateljev, ki jih nismo hoteli zapustiti.

Živa Nežmah Pečar, 7.a