»Pisatelj mora verjeti, da je to, kar počne najpomembnejša stvar na svetu.In v to iluzijo mora verjeti tudi takrat, ko natančno ve, da to ni res,« so zapisali na začetku poročila o zaključku literarnega natečaja Bodi pisateljv slovenskem jeziku za osnovnošolce. Žirija je imele zahtevno delo, saj je na natečaj prispelo več kot 253 različnih literarnih del iz 90 osnovnih šol iz vse Slovenije.

Mlade pisateljice naše šole, ki so ustvarjale v slovenščini, so se spoprijele z odlomki kratkih zgodb Marjetke Krapež. Učenke so na sebi lasten način nadgradile iztočnice v samosvojo kratko umetnino, kratko zgodbo. Tako je nastalo zmagovalno umetnostno besediloNa kresno noč se lahko zgodi marsikajizpod peresa šestošolke Lucije Povše, šestošolka Živa Nežmah Pečar je svojo kratko zgodbo poimenovala Skrivnostne počitnice, prav tako šestošolka Meta Sedminek pa je literarno besedilo naslovila Sladkorno kraljestvo. Zanj sta slednji dobili priznanje.

Lucija Povše je nagrado mladi literatinjiza najboljšo literarno zgodbo med učenci 2. triade po izboru žirije dobila v četrtek, 20. aprila 2017, v Festivalni dvorani v Ljubljani.

V Pionirskem domu Ljubljana pripravijo razpis, v katerem podajo tri literarne odlomke kratkih zgodb različnih žanrov (poetičnost, kriminalka, pustolovščina, osebna doživetja in občutja), učenci pa jo morajo dopolniti, nadgraditi in narediti svojo zgodbo.Žirija izbere najboljša literarna dela, priznanja pa podeli na zaključni prireditvi. Napisati kratko zgodbo na pravi način je prava umetnost. S festivalom omogočajo mladim poznavati veličino napisane besede in lepoto slovenskega jezika, zmagovalci pa lahko odlomke svojih del slišijo tudi v interpretaciji dramskih igralcev. Tako je bilo tudi letos, le da je to čast na odru doletela še Lucijo.

Iskrene čestitke avtoricam napisanih zgodb!

Valentina Toman Čremožnik,
mentorica