»V pravljicah je vse prav. Pove že beseda sama. In občutek, ki me je preveval, ko smo si z učenci pripovedovali, se igrali, gibali in ustvarjali instalacije, je bil prav ta – da je dobro, da nam je lepo, torej, da je vse prav. Mislim, da ne samo otroci, ampak tudi odrasli potrebujemo pravljice. Pri tem ne mislim, da potrebujemo nekakšen lažni svet, temveč da potrebujemo vero v dobro. Dobro v sebi in v drugih. Mislim celo, da brez tega ne more (pre)živeti nihče,« je v gledališkem listu zapisala vodja projekta, učiteljica Simona Kučer.

To pot je bil projekt res nekaj posebnega. Učenci, učitelji in ostali soustvarjalci smo se prvič srečali s konceptualno umetnostjo in njenim končnim izdelkom – instalacijo. »Zanjo ni nujno, da je lepa in skladna, pomembno je, da preseneča,« nas je poučila in nas pri delu navdihovala učiteljica Anka Rener Kremžar, umetniški vodja projekta.

Skupaj smo nasnovali dvanajst instalacij. Motive zanje smo črpali iz zakladnice najlepših pravljic. Poimenovali smo jih ČUDEŽNI ČEVELJCI, PRAVLJIČNE NITI, SKRIVNI VRT, ODMEV MISLI, ČAROVNIK IZ OZA, PRAVLJIČNE BESEDE ZA VSAKDANJO RABO, MIZICA, POGRNI SE, JANKO IN METKA, LETEČA HIŠICA, ZVEZDICA ZASPANKA, ZLATA PTICA, ČLOVEK NE JEZI SE, BERI!, DEKLICA Z VŽIGALICAMI, STARA HIŠA ŠTEVILKA 3 in POVODNI MOŽ.

Gibalno-glasbeni performans se je pred očmi javnosti odvil zadnji marčevski dan, ko smo vsi učenci naše šole na ogled postavili vse tisto, kar je dolgo časa zorelo v naših mislih in nastajalo z našimi rokami.

Kamen od srca se nam je odvalil in smeh na usta pričaral, ko so nam številčni obiskovalci prireditve namenili bučen aplavz, si ogledali pravljične instalacije, ki so jih popeljale v najrazličnejše svetove, ter pohvalili naše delo in trud. Z nami so bili zadovoljni tudi vsi učitelji in ravnatelj šole, g. Uroš Vidmajer. Povedal nam je, da je življenje vsakogar izmed nas svojstvena zgodba, znotraj nje pa veliko krajših zgodbic. Ko »vklopimo« domišljijo, se nekatere zgodbice lahko začnejo spreminjati v pravljice. Vesel, ponosen in hvaležen je, da je lahko del te skupne posebne pravljice.

V življenju je treba soustvarjati, da lahko ustvarimo lepo.

Šolski novinarji