Na naši šoli smo se že šesto leto zapored pridružili največjemu dogodku na svetu, ki poteka vsako leto v novembru in decembru. Dogodek Pišem za pravice poteka v več kot 200 državah in ozemljih po vsem svetu, organizira pa ga Amnesty International. Na sto tisoče posameznikov piše apele in solidarnostna sporočila za posameznike in skupine, ki so v nevarnosti ali se jim godi krivica.

Na Pišem za pravice 2018 smo letos pisali za pet zagovornic človekovih pravic: Pavitro Manjhi iz Indije, aktivistko za pravice staroselskih ljudstev, ki se sooča z grožnjami in ustrahovanjem, potem ko se je začela boriti za pravice svojega ljudstva, ki ga je rudarsko podjetje zrinilo z njegove zemlje; Ateno Daemi iz Irana, ki je bila zaradi svojega nasprotovanja smrtni kazni obsojena na sedem let zapora, ki ga prestaja v brutalnem teheranskem zaporu Evin; Gulzar Dushenovo iz Kirgizije, aktivistko, ki se vsakodnevno sooča z diskriminacijo, odkar se je začela boriti za enak dostop do storitev, vključno z zdravstveno oskrbo za hendikepirane ženske; Nonhle Mbuthuma iz Južne Afrike, ki jo ustrahujejo, ker se je zoperstavila uničujočim posledicam podjetja, ki rudari titan v njeni skupnosti, in Geraldine Chacon iz Venezuele,  mladinsko aktivistko, ki je delala z ranljivimi mladimi ljudmi iz deprivilegeranih skupnosti, za kar so jo nadlegovali in pridržali.

Na šoli so se dogodka, ki je potekal v petek, 9. 11. 2018, udeležili učenci od 6. do 9. razreda, skupaj približno 90 učencev. Po skupnem uvodnem delu v avli šole, kjer so spoznali, za katere aktivistke letos pišejo, so učenci nato pisali apele in solidarnostna sporočila. Skupaj smo napisali 85 apelov in 14 solidarnostnih sporočil. Solidarnost smo izrazili tudi na zelo ustvarjalen način – s fotografijami in z risbami, ki si jih lahko ogledate v galeriji.

Vsako leto maraton pisanja apelov prinese pozitivne spremembe, ki svet (posameznike, skupnosti, oblasti) spreminjajo na bolje. Lansko leto je bilo v maratonu pisanja apelov po celem svetu napisanih dobrih 5,5 milijona apelov in solidarnostih sporočil, od tega več kot 16.000 v Sloveniji.

Aktivnosti nadaljujemo še ves november, zato ste vabljeni, da se nam pridružite in spreminjate svet na bolje. Naj bodo naši glasovi še glasnejši.

Barbara Cotič Papotnik,
organizatorica maratona na šoli