Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski oz. medeni zajtrk poteka ob dnevu slovenske hrane, to je tretji petek v mesecu novembru. Datum letošnjega zajtrka je bil petek,16. 11. 2018.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želi s tem projektom seznanjati otroke, mladino in širšo javnost o pomenu zajtrka, prednostih lokalno pridelanih oz. predelanih živil v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva, o njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.

Letos smo tradicionalni slovenski zajtrk v sodelovanju z javnim zavodom Šolske storitvene dejavnosti »Petka« Žalec ponudili za malico. Učenci so si na posebej pripravljenih in okrašenih mizah ter ob posebnem vzdušju na kruh namazali med, ki so ga šempetrski čebelarji pridelali s pomočjo čebel iz dveh čebeljih družin, ki so našle dom v šolskem čebelnjaku, za katerega so skrbeli tudi učenci, ki so vključeni v čebelarski krožek pod mentorstvom učiteljice Valentine Toman Čremožnik. Na ta dan smo zaužili še tradicionalna slovenska živila; maslo, mleko in jabolko.

Ob 10. uri smo se v avli šole zbrali vsi učenci in učitelji ter čebelarji Čebelarskega društva Šempeter, kjer smo združeni zapeli pesem Lojzeta Slaka: Čebelar. Solista sta bila Urban in Tajda Randl. Urban nas je spremljal še s harmoniko, Tajda na klavirju. Zbor je vodila učiteljica Katja Florjančič. Skupaj smo tako pomagali ustvariti najštevilčnejši pevski zbor, ki je ob istem času pel »Čebelarja«, in gojiti zdrav odnos do slovenske hrane in ravnovesja v naravi. Vse zbrane je nagovoril g. Uroš Vidmajer, ravnatelj naše šole.

Po odpeti pesmi smo dobro delo nadaljevali v oddelčnih skupnostih, kjer smo izdelovali zanimive in raznolike »po božično-novoletnih praznikih dišeče izdelke, ki jih bomo obiskovalcem ponudili na tradicionalnem sejmu Dobre volje, 29. novembra letos.

Učenci od 1. do 8. razreda smo preživeli poučen in ustvarjalen petkov tehniški dan.

Šolski novinarji z mentorico