9. novembra 2018 smo obeležili pomemben dan, 200 let šole v Šempetru. Zato smo se odločili, da na ta dan izpeljemo kulturni dan, s katerim smo posebno pozornost namenili našim učencem in šoli.

Najprej smo v goste povabili Društvo za boljši svet, ki nam je s simpatično predstavo prikazalo pregled šolstva skozi zgodovino. Skozi predstavo so igralci poudarili nekaj veščin, kot so prijaznost, empatija, ustvarjalno izražanje in druge, ki bi jih moral poznati vsak otrok ne glede na to, v katerem času oz. kateri šoli se je učil.

Po predstavi je sledil otroški parlament. Vsako šolsko leto vsaj enkrat namenimo čas temu, da učenci na glas razmišljajo o aktualnih zadevah današnjega časa, podajo svoje videnje, ki je drugačno od razmišljanja odraslih, in pozovejo k spremembam. Sledila je debata, v kateri so učenci izražali svoje mnenje o odnosih v šoli, o učnih vsebinah, metodah in načinih učenja ter šoli za življenje. Debato so moderirali  izbrani učenci 3. triletja. Učenci od 4. do 9. razreda so podali konstruktivna  mnenja o naši šoli in šolstvu na sploh. Bili so tudi kritični do nekaterih tem in problemov, ki se pojavljajo v šoli. Ob zaključki otroškega parlamenta je svoje mnenje podal tudi g. ravnatelj; bil je vesel, da so si učenci upali na glas izraziti svoje mnenje, ter ponosen na našo šolo, saj v njej znamo dobro delati, se učiti, sodelovati  ter ustvarjati prijetno vzdušje.

Urška Poljanšek,
mentorica otroškega parlamenta