V Šempetru smo v petek, 9. novembra 2018, zvečer slavnostno praznovali dvestoletnico šolstva v našem kraju. Prireditev je povezala zadnjih dvesto let podob, dvesto let življenj, dvesto let upov in dvesto let sanj in pod streho šempetrske šole se je tistega večera trlo obiskovalcev, ki so z več kot osemdesetimi nastopajočimi dihali v en dah. Gostitelji večera, trije učenci šempetrske šole različnih generacij, Robert Štojs, Jonathan Rebec in Julijan Zakonjšek, so se na hudomušen način sprehodili skozi zgodovino šolstva v kraju. Kratek igrani prizor izpred sto let nam je približal tedanji pouk, devetošolke pa so prebirale odlomke iz starih glasil, ki so zaokrožali posamezne sklope prireditve: ljubezen, prijateljstvo, spomine, radovednost in raziskovanje ter šport. Večer so čarobno povezali pevci otroškega pevskega zbora šole, pevci Moškega pevskega zbora Zvon pod taktirko Metke Jagodič Pogačar, ter solisti Marjetka Podbregar, Vojko Divjak, Nana Šeško, Lara Krajnc, Hana Jager, Kristjan Terglav in Noah Maček, ki so se skozi svoje pesmi poigravali s preteklostjo in ponovno oživili tudi dva nepozabna šolska muzikala Kresniček in Moje pesmi moje sanje. Dogajanje na odru so vseskozi spremljali izjemni instrumentalisti Jure Jordan Kozjak, Žiga Jordan Kozjak, Nace Pogačar, Nejc Pogačar in Neža Zagoričnik. Vsi nastopajoči – voditelji, pevci in glasbeniki – so bivši ali sedanji učenci šempetrske šole. Prireditev je nastala v režiji Polone Ramšak, pevce soliste ter otroški pevski zbor pa je pripravila Katja Florjančič.

Ob dvestoletnici šolstva so na šoli izdali tudi zbornik kot spomin in zahvalo za dolgoletno tradicijo izhajanja šolskih glasil, pripravili pa so tudi razstavo, skupek slik in predmetov zadnjih dvesto let, ki so si jo lahko obiskovalci kasneje ogledali v avli šole, ter videoprojekcijo številnih preteklih šolskih dejavnosti.

Vidno zadovoljno občinstvo, med katerimi sta bila tudi žalski župan Janko Kos ter dr. Jolanda Lazar, direktorica Direktorata za predšolsko vzgojo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je ob koncu veselo pritegnilo šolski himni, ki je prežeta z mladim ustvarjalnim nemirom, željo po znanju in upanjem na svetlo prihodnost šolstva v Šempetru. Še na dvesto izjemnih let!