Nekoč, nekoč, nekoč …. niso samo besede na začetku pravljic, nekoč je bilo marsikaj drugače; pouk, glasba, šport, pisava … Nekoč je našo šolo obiskoval učenec, ki je veliko bral, in ga zanima, kaj se je dogajalo nekoč. Ker na naši šoli letos potekajo dejavnosti, posvečeni 200- letnici šolstva v Šempetru, smo v marsikatero dejavnost vpletli preteklost in jo povezali s sedanjostjo.

V petek, 5. 4. 2018, smo na slavnostno podelitev Bralne značke povabili zgodovinarja, magistra Damirja Žeriča. Veliko zanimivosti smo slišali o zgodovini razvoja črk, pisav, knjig, knjižnic. Brez velike ljubezni in skrbnosti za preteklost bi bil današnji svet drugačen, zato so bile besede g. Žeriča zelo zanimive: »Vse, kar vemo, je zapisano, smo nekje prebrali in predali naprej, zato je bil največji greh zgodovine požig knjig.«

Kot bivši učenec naše šole se dobro spominja knjižnice in knjig, ki jih je rad bral, vedno so ga zanimale knjige z zgodovinsko vsebino, zato ni naključje, da je postal zgodovinar. Zagotovo tudi ni naključje, da je avtor in soavtor dveh knjig, ki nam jih je ob slovesu podaril. Ponosni smo na mladega Šempetrana, ki ga bomo še povabili na šolo ter porabili njegovo znanje, prijaznost in naklonjenost ter tako širili svoja vedenja.

Natalija Knez, mentorica Bralne značke