PDF dopis Predavanje tobak

Spoštovani,

uporaba elektronskih cigaret (vejpi), ogrevanih tobačnih izdelkov, nikotinskih vrečk (beli snus) in brezdimnih tobačnih izdelkov (snus, fuge, tobak za žvečenje) v Sloveniji med mladostniki narašča. S ciljem, da podamo verodostojne informacije o teh izdelkih šolskim delavcem in staršem, v januarju 2024 pripravljamo dve online predavanji na to temo. Predavanje ni namenjeno otrokom ali mladostnikom. Vljudno prosimo, da šole vabilo posredujete tudi staršem učencev/dijakov vaše šole, da se bodo lahko udeležili predavanja. Glede na to, da uporabo teh izdelkov beležimo že pri otrocih in mlajših najstnikih ter glede na to, da govorimo tudi o preprečevanju uporabe teh izdelkov, vas prosimo, da vabilo posredujete staršem vseh razredov/letnikov vaše šole. Predavala bo Helena Koprivnikar, zdravnica in specialistka javnega zdravja. Govora bo o tem, kaj danes vemo o teh izdelkih, zakaj je njihova uporaba še posebej tvegana za otroke, mladostnike in mlade odrasle, kakšna je razširjenost uporabe v Sloveniji in kako te izdelke ureja slovenska zakonodaja. Po predstavitvi bo čas za vprašanja udeležencev.

Predavanji bosta potekali v (gre za isto predavanje v dveh terminih, zato se prijavite samo enkrat):
– ponedeljek, 22. 1. 2024 ob 16 uri in
– sredo, 31. 1. ob 16 uri.

Za udeležbo na predavanju se prijavite na povezavi: https://anketa.nijz.si/a/ae0d67e5

Prijava je možna do zapolnitve prostih mest, nato prijave zapremo. V kolikor bo zanimanje veliko, bomo ponovitve predavanja organizirali tudi v nadaljnjih mesecih. Prijavljenim bomo posredovali povezavo do aplikacije ZOOM na dan predavanja.

V kolikor se predavanj ne morete udeležiti, vas pa tema zanima, si lahko ogledate tudi posnetek enega od predhodnih predavanj na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=bWAGFiOPdBc

Več informacij o različnih izdelkih s tobakom ali nikotinom lahko dobite tudi na spletni strani NIJZ, na povezavi: https://nijz.si/zivljenjski-slog/tobacni-in-povezani-izdelki/, v zavihku Informacije za odrasle.

vključno s podkastom o teh izdelkih. V drugem zavihku so na voljo tudi informacije za mladostnike in mlade odrasle. Informacije o elektronskih cigaretah in ogrevanih tobačnih izdelkih so na voljo tudi v dveh kratkih videih Svetovne zdravstvene organizacije v slovenskem jeziku:

– elektronske cigarete: https://www.youtube.com/watch?v=8vQZs4TlnFY
– ogrevani tobačni izdelki: https://www.youtube.com/watch?v=zrjox2Bb3PA