V torek, 3. 10. 2023, so imeli učenci 8. in 9. razreda kulturni dan. Odpravili so se v slovensko prestolnico in tam spoznali zgodovino Cukrarne, v kateri se že skoraj dvesto let pišejo vznemirljive zgodbe.

Na veččutnem vodenem ogledu so vodiči učenci popeljali skozi njeno zgodovino, v kateri se je iz nekoč največjega industrijskega objekta na območju celotnega avstrijskega cesarstva prelevila v eno največjih galerij sodobne umetnosti pri nas. Nato so si ogledali razstavljenega dela umetnika Andreja Štularja Slovenska moderna. Njegovo delo je poklon predstavnikom moderne, ki so v Cukrarni bivali, ustvarjali in se družili. Učenci so se seznanili z značilnostmi konceptualne umetnosti, nato pa so se v skupinah tudi sami preizkusili v oblikovanju idej in jih z vsakdanjimi predmeti ponazorili skozi umetniško delo. V tehniki asemblaž so ponazorili Josipa Murna. Ogledali so si tudi instalacijo Saše Spačal Knjižnica padlih solz. Instalacijo sestavlja objekt v obliki kaplje, napolnjen z vialami posušenih solznih mikrobov, učenci pa so na razstavi lahko umetničini knjižnici dodali tudi vzorce lastne solzne mikrobiote. Umetnica se že desetletja ukvarja z mikrobiologijo in mikroorganizmi, še posebno z bakterijami in našo povezanostjo z njimi, zato so učenci v drugi delavnici spoznali bakterije kot sodelavke pri ustvarjanju, saj so njihove spore uporabili kot pigment za slikanje. Nastala naj bi živa slika, ki bo očem sprva nevidna, nato pa bodo učenci v šoli lahko iz ure v uro opazovali, kako se izrisuje načrtovana podoba in ugotavljali, ali jim je bakterije pri slikanju res uspelo v celoti nadzorovati.

Celoten kulturni program je bil res medpredmetno povezan, saj so učenci sledili ciljem slovenščine, zgodovine, likovne umetnosti in biologije. Nekateri učenci pa so se prvič v živo seznanili s sodobno umetnostjo.

Utrinke si lahko ogledate v galeriji.

Barbara Cotič Papotnik