Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski oz. medeni zajtrk, ki ga je na šoli prvič v letošnjem šolskem letu koordinirala učiteljica Vanja Kuder, vedno poteka ob dnevu slovenske hrane, to je tretji petek v mesecu novembru. Datum letošnjega zajtrka je bil petek, 18. november.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želi s tem projektom seznanjati otroke, mladino in širšo javnost o pomenu zajtrka, prednostih lokalno živil v Sloveniji ter o pomenu kmetijstva in čebelarstva.

Letos smo 12. tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal pod geslom »Zajtrk z mlekom – super dan!« na naši šoli izpeljali tako, da so si učenci ob pripravljenih in okrašenih mizah ter ob prijetnem vzdušju v svojih matičnih učilnicah na kruh namazali med, ki so ga pridelale šolske čebele, za katere ljubeče skrbi čebelar, g. Ivan Spasič, in maslo, popili mleko ter zaužili še jabolko lokalnih pridelovalcev.

Ko smo se z obilnim in dobrim slovenskim zajtrkom pošteno okrepčali ter izvedeli dejstva in zanimivosti o čebelarski dejavnosti in tradiciji čebelarstva v Sloveniji, smo se vsi učenci, učitelji in delavci šole zbrali v športni dvorani naše šole. Po uvodnem nagovoru predsednika ČD Šempeter, g. Petra Pečnika, in šolskega čebelarskega mojstra, g. Ivana Spasiča, smo dan obogatili še s pesmijo kot združeni pevski zbor vseh učencev in učiteljev naše šole, ter gostov – tudi praporščaka, g. Pavla Regulja, zapeli vsem znano pesem Čebelar Ansambla Lojzeta Slaka. Pod mentorskim vodstvom učiteljice Katje Florjančič nas je na harmoniki spremljal Urban Randl, solistke pa so bile Ema Četina, Marjeta Povše, Ajda Majer in Zara Škapin.

Za podporo in odlično sodelovanje med šolo in Čebelarskim društvom Šempeter se je voditeljica prireditve, devetošolka Brina Pajer, zahvalila ravnatelju naše šole, g. Urošu Vidmajerju, ki nam večkrat pove, da smo pridni kot čebelice.

Ob koncu srečanja smo vsem zbranim privoščili prijeten dan s čebelarskim pozdravom »NAJ MEDI!«.

Valentina Toman Čremožnik