Mladi so na literarnem natečaju ob dnevu človekovih pravic razmišljali o dostopu do čiste vode in sanitarne ureditve, v povezavi z globalnim učenjem ter uresničevanjem ciljev trajnostnega razvoja.

V natečaju so bili kot ključni ocenjevalni kriteriji navedeni izvirnost, povezanost z razpisano tematiko in sporočilnost. Sodelovali so lahko mladi v starosti od 12 do 29 let. Natečaj je bil razdeljen na dva sklopa: literarni natečaj in fotografski natečaj.

Na literarni natečaj je prispelo 25 del. Prispeli izdelki v vsakem sklopu so bili razdeljeni na tri starostne skupine: osnovnošolci, srednješolci ter mladi do 29. leta. Izbirna komisija v sestavi dr. Sonja Merljak Zdovc, urednica Časorisa, mag. Barbara Urbanija, Urad za Unesco, v imenu organizatorjev pa Patricija Virtič (Platforma SLOGA) JE izbrala najboljša literarna dela. V svoji starostni skupini je Osmošolka Marjeta Povše za spis z naslovom Zadnja solzica dobila priznanje in še nagrado za najizvirnejše delo celotnega literarnega natečaja. Marjetino nagrajeno literarno delo bo objavljeno tudi v publikaciji, ki bo izšla marca 2021.

Mladinski natečaj sta soorganizirata Platforma SLOGA in Društvo za Združene narode za Slovenijo.

Iskrene čestitke za uspeh!

Valentina Toman Čremožnik,

mentorica