V sedmem razredu je potekal tehniški dan na temo gradiva. Učenci so si najprej ogledali kratek video o recikliranju. Nato so iz odpadne plastične embalaže izdelovali ptičje krmilnice in različne pripomočke za dom. Oglejte si njihove mojstrovine v galeriji spodaj. Še prej pa preberite zanimive članke naših sedmošolk.

Anja Knez

Zjutraj sem si ogledala navodila v Powerpointu, kjer sem izvedela, kaj bom danes izdelovala. Priložen je bil tudi posnetek, v katerem sem videla, koliko odpadkov zares odvržemo in si rekla, da bom kot do zdaj, vedno pravilno ločevala odpadke. Upam, da se bo tega držalo čim več ljudi, da razbremenimo naš planet in živa bitja na njem. Pogledala sem predloge in ideje, kaj lahko iz odpadne plastike ustvarim. Izbrala sem si priročen izdelek, v katerega lahko postaviš telefon, kadar se polni, ter ptičjo krmilnico. Izbrala sem si tudi dve primerni plastenki, zaščitila delovni prostor in začela z delom. Najprej sem se lotila držala za telefon. Zarisala sem si nekaj črt in pa tudi, kje bo izrezan kvadrat, da lahko ta izdelek obesim. Po črtah sem izrezala, nato pa sem se odločila, da izdelek popestrim in ga pobarvam. Vzela sem barvo in lepilni trak ter izdelek dokončala. Ko se je barva posušila, sem lepilni trak odlepila in izdelek tudi preizkusila. Bil je odličen in res je zelo priročen. Nato pa sem se lotila še ptičje krmilnice. Izrezala sem nekaj pravokotnih oblik, da lahko ptič sploh pride do hrane. Na vrhu sem privezala vrv in izdelek obesila, da vidim, če je vse kot bi moralo biti.
Dan je potekal umirjeno, pozdravilo pa me je tudi prijetno sonce. Sprostila sem se in si zavrtela kakšno pesem, pri ustvarjanju pa sem se imela zelo lepo.

Marjeta Povše

Tehniški dnevi v karanteni so mi vedno sila zanimivi. Tokrat je bila naloga sicer malo drugačna vendar še vseeno zabavna. Izdelki iz umetnih mas. Po domače, plastika. Učenci smo lahko izbirali med dvema različnima izdelkoma. To sta: pripomoček za dom, (stojalo za svinčnike, držalo za zobne ščetke,…) ter ptičja krmilnica. Izbrala sem si ptičjo krmilnico, saj je trenutno čas, ko ptice potrebujejo našo pomoč in z veseljem sem se lotila dela.
Za izdelavo sem uporabila plastenko coca-cole. Najprej sem jo razdelila na dva dela, dobro umila ter posušila. Nato, sem še na spodnjem delu izrezala majhna vratca, skozi katera bodo vstopali ptički. V zamašek sem naredila luknjico za vrvico in izdelek zaključila.
Ko sem z rezanjem in vrtanjem končala, sem vse skupaj odnesla ven, kjer sem dele krmilnice obarvala. Barvala sem s sprejem za plastiko. Barve sem malo mešala in na koncu je vse prav lepo izpadlo. Krmilnico sem privezala na drevo in zdaj jo obiskujejo že prvi ptičji gostje.
Ob ustvarjanju sem se prijetno zabavala, hkrati pa sem naredila še nekaj dobrega za živali.

Asja Bukovnik

Danes smo izdelovali izdelke iz odpadne embalaže. Vsak izmed nas je moral narediti dva izdelka in ga. Knez nam je dala veliko zanimivih idej. Bile so enostavne, vendar zanimive za narediti. Videoposnetek, ki smo si ga pogledali, je bil zelo poučen in govoril je o reciklaži odpadne embalaže. Med ustvarjanjem sem se imela lepo in se naučila veliko zanimivih stvari o recikliranju.

Brina Pajer