V četrtek, 20. 2. 2020, so devetošolci v dogovoru z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Spodnje Savinjske doline obiskali Vojaški muzej Slovenske vojske v Mariboru, saj želimo pri učencih razvijati ter ohranjati državljansko zavest, domoljubno in bojno tradicijo Slovencev.


Učenci so si skupaj s člani združenja: g. Zdenkom Terpinom, g. Milanom Vogrincem, g. Radom Gašparičem in podžupanom Občine Žalec, g. Romanom Virantom, ogledali dve zbirki: Vojna za samostojno Slovenijo 1991 in Lahko orožje in oprema. Spoznali so, da smo Slovenci skozi zgodovino služili v različnih vojskah.


G. Zdenko Terpin jim je povedal, da nima veliko generacij nekega naroda priložnosti doživeti prelomnih zgodovinskih dogodkov, kakršen je rojstvo države. Odigrati zgodovinsko vlogo je veliko breme za posameznika, saj ljudi, ki so imeli pomembne zadolžitve pri osamosvajanju, ni vodila ideologija, ampak močan občutek, da je potrebno ubraniti Slovenijo. Vsi spremljevalci so poudarili, da sta bila domoljubje in zaupanje odločilna, zlasti pa da na tem svetu nič ni samoumevno, tudi lastna država ne. Slovenci smo namreč skušali uresničiti sanje po samostojni državi v vseh skupnostih, v katerih smo živeli. Zgodovinske okoliščine so bile uresničitvi tisočletnega sna po samostojni slovenski državi naklonjene leta 1991.
Srečanje in ogled je organiziral učitelj Bojan Lenart, ki se je zahvalil članom veteranske organizacije za dobro sodelovanje in uspešno delo tudi pri osveščanju mladih glede zgodovine našega naroda in slovenske države.

Valentina Toman Čremožnik,
razredničarka