V Grčiji je med 23. in 31. oktobrom 2021 potekalo XXXV. člansko, XXVI. mladinsko, XII. veteransko in X. otroško evropsko prvenstvo v taekwondoju verzije ITF. Prvenstva so se udeležili tekmovalci iz petindvajsetih evropskih držav, ki so se pomerili v posameznih in ekipnih borbah, formah, samoobrambi, testu moči in specialni tehniki.

Slovensko reprezentanco, ki je bila tokrat manj številčna kot pretekla leta, je sestavljalo osem tekmovalcev. Med njimi je bila tudi učenka 8. a-razreda, Ana Jan. Na svojem prvem evropskem prvenstvu je Ana sodelovala v formah in v borbah med kadetinjami do 50 kg. Kljub zdravstvenim težavam, ki so jo pestile zadnje mesece, se je uspela v borbah povzpeti na drugo najvišjo stopničko ter osvojiti naslov evropske viceprvakinje. V formah je v prvem krogu izgubila proti predstavnici Rusije, čeprav so bila mnenja slovenskih trenerjev drugačna. V borbah pa je po prvem prostem krogu čakala zmagovalko med Rusinjo in Ukrajinko. Slednja je bila boljša, zato se je Ana v svoji prvi borbi pomerila s predstavnico reprezentance iz Ukrajine, ki je bila na tem tekmovanju izjemno številčna in kvalitetna. Zaradi koronavirusne bolezni je bilo na tem EP dovoljeno v isti kategoriji nastopiti celo trem tekmovalkam iz iste države in ravno Ana je v svoji kategoriji »naletela« prav na vse tri. Po zmagi v prvem krogu se je v polfinalu ponovno pomerila z Ukrajinko in tudi v drugem krogu suvereno zmagala. Zdravstvene težave so se že pokazale, vendar je Ana tudi v finalu stisnila zobe in odločno krenila v borbo. Čeprav je bila nasprotnica višja in očitno tudi težja, se je dobro kosala z njo in proti koncu borbe malenkost zastajala. V finišu Ani ni uspelo preobrniti rezultata, zato je morala priznati tesen poraz, kjer sta dva sodnika dala prednost nasprotnici iz Ukrajine, eden Ani in en sodnik je imel neodločen rezultat. Glede na vse težave, ki jih je imela Ana, smo nanjo izredno ponosni in njena srebrna medalja se nam sveti v zlatem lesku.

Slovenija se z EP vrača z dvema srebrnima ter eno bronasto medaljo. V skupnem seštevku medalj po državah je Slovenija osvojila dvanajsto mesto.

Ano je na tekmovanju spremljal njen trener (in ati) Simon Jan.

Iskrene čestitke in naš poklon obema!