Spoštovane in spoštovani!

Fran se je med uporabniki slovenskega jezika že dodobra udomačil, ko je njegov pobudnik in urednik dr. Kozma Ahačič jeseni 2017 naznanil prihod njegovega učenca, imenovanega Franček. V zadnjih dneh letošnjega poletja, malo zatem ko je počitniški vrišč prekinilo zvonjenje šolskega zvonca, pa je Franček zakorakal na slovenski splet. In to ponosno, z dvignjeno glavo – s strešico!

Vse, ki vas zanima, kako je rastel Franček, kaj vse ve in zna ter kako to iz njega priklikati, vabimo na predstavitev vseslovenskega slovarskega portala za mlade, ki bo v Atriju ZRC v torek, 14. septembra, ob 11. uri, prenos pa bo potekal tudi v živo na YouTubu.

Naj povemo zgolj, da bodo na naslovu http://www.franček.si/ osnovnošolci in srednješolci lahko izvedeli, kaj pomeni posamezna beseda, kako jo pregibamo, kako jo izgovorimo, v katerih frazemih jo najdemo, kdaj je bila v slovenščini prvič zapisana, od kod izvira in kako se uporablja v narečjih. Vsi podatki so en klik stran in se skrivajo za pomenljivimi in duhovitimi sličicami, ki jih je izrisal Jaka Vukotič.

Na prireditvi vam bodo to v živo razložili dr. Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in vodja projekta, sledili mu bodo sodelavci dr. Nina Ledinek, dr. Špela Petric Žižić, dr. Janoš Ježovnik, dr. Nataša Jakop in dr. Andrej Perdih. Dogodek bo vodil dr. Boris Kern.

Da bi bilo uradno odprtje Frančka (verzija beta je že dostopna in si jo lahko tudi ogledate) karseda slovesno, ga bo pospremila še pika na i, češnja na vrhu torte: Besedoboj – spletna igra, zasnovana v obliki klepeta. Igralec se znajde v svetu samovšečnih in vase zaverovanih književnic in književnikov, s katerimi se pomeri.

O Frančku na ZRCalniku: https://zrcalnik.zrc-sazu.si/francek-se-pridruzuje-franu/
Zagotovljen bo prenos v živo na YouTubu. Povezava: https://fb.me/e/1qrzQpfZy
Vabljeni!