»Največji pogum je biti tisto, kar si: nepopoln, neidealen, preprost in samosvoj.«

Spoštovani starši in skrbniki!

Prvih štirinajst dni je za nami. Po mojem videnju je večina otrok v šoli veselih, upam, da ste tudi vi čim bolj  zadovoljni. Tu in tam prejmem kakšno vaše mnenje, pripombo, kritiko, vmes se najde tudi pohvala za naše delo. Ker smo na šoli močno vpeti v kvalitetno organizacijo dela, vam na vsa sporočila ne zmorem odgovarjati. Nekaj odgovorov boste zagotovo našli v spodaj zapisanem besedilu.  Bistveno, kar vas prosim, pa je, da zaupate v naše delo.

ZDRAVJE, ZDRAVJE, ZDRAVJE …

Mnoge med vami je zelo strah okužbe z virusom, kar povsem razumem. Sem pa mnenja, da prav strah slabi naše telo in naš obrambni mehanizem. Energija človeka, ki je prežet s strahom, je hujša okužba od vseh drugih. Če bo strah vas, bo strah tudi vašega otroka. Vendar nisem jaz tisti, ki bi pametoval; povem svoje mnenje in se trudim delovati pozitivno. Verjamem v naravo, verjamem v dobro voljo in verjamem v dobre odnose.

Trenutno zelo občutljiva tema je prihajanje otrok, ki kihajo, pokašljujejo ali jim teče iz nosa, v šolo. Prosim, da ste starši toliko razsodni in solidarni, da se ob takšnih zdravstvenih problemih takoj posvetujete z otrokovim osebnim pediatrom in se odgovorno odločite. Bolje je, če otrok ostane kak dan ali dva doma, kot pa da pride do vznemirjenja drugih otrok in staršev. Mi otroka zaradi občasnega pokašljevanja ne moremo poslati  domov. Upam, da razumete. VSEKAKOR PA SE ŠE NAPREJ DRŽIMO TEGA, DA  BOLNI NE PRIHAJAMO V ŠOLO.

RODITELJSKI SESTANKI  

Letošnje leto ne bomo imeli skupnega roditeljskega sestanka v telovadnici. Tam sem vas vsako leto nagovoril in obrazložil našo organizacijo dela. Se pa s prihajajočim ponedeljkom pričnejo razredni roditeljski sestanki, ki jih bodo vodili razredniki. Ta trenutek vas z moje strani seznanjam samo z nekaterimi bistvenimi informacijami.

  • Trenutno smo v šoli organizirani po modelu B, ki nam ga je predpisalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS.
  • Dejavnosti izven sedeža šole, kot so dnevi dejavnosti,  bodo po vsej verjetnosti organizirane malo drugače, večinoma v šolskem okolišu.
  • Vprašljiva je izvedba šole v naravi. Zagotovo odpade plavalna šola v naravi za letošnja 5. razreda. Denar bomo vrnili staršem.
  • Plačilni dolžniki, prosim poravnajte svoje obveznosti ali stopite v stik z nami, če potrebujete pomoč. Ob koncu naslednjega tedna bomo pošiljali opomine za lansko šolsko leto.
  • Če začutite, da kaj ni v redu, se pogovorite z učiteljem oz. razrednikom. Šolske zadeve rešujemo po načelu postopnosti: od učitelja preko svetovalne delavke do ravnatelja.

Sicer pa ste v vseh mojih dosedanjih sporočilih dobili že lep vpogled v letošnjo šolsko organiziranost. Več informacij boste prejeli od razrednikov ter prebrali tudi v Vodniku na poti skozi šolsko leto, ki izide v drugi polovici septembra 2020 in bo objavljen na šolski spletni strani.

PRIHAJANJE V ŠOLO, ODHAJANJE IZ ŠOLE, JUTRANJE VARSTVO IN GARDEROBE

Ob trenutni lepi vremenski prognozi še toliko bolj spodbujajmo prihajanje otrok v šolo peš ali s kolesom. Glede na trenutno situacijo je naša želja, da (če je le mogoče) otroci ne prihajajo v šolo prezgodaj in da odhajajo iz šole čim prej. Zaradi težav pri organiziranju ločenih skupin si želimo (kjer se je možno doma organizirati), da bi bilo čim manj otrok v jutranjem varstvu in varstvu vozačev. Opažamo, da otroci ne odhajajo po pouku takoj na avtobus ali domov. V drugačnih razmerah bi nas to seveda veselilo. Prosim pogovorite se z njimi. V večini primerov nam ločenost skupin dobro uspeva, kjer ne, pa iščemo nove rešitve.     

V šoli trenutno še ne uporabljamo garderob, otroci so v šoli obuti. Se pa organizacijsko že pripravljamo na improvizirane garderobe in preobuvanje otrok pred razredom.

ZA POPOTNICO V LEP VIKEND

Verjetno je kdo med vami dobil tolažilen odgovor. V trenutni občutljivosti in na žalost preplašenosti vse prevečkrat slišim žaljive besede in vsiljevanje različnih mnenj. Preprosto sprejemajmo  drugačnost in se osredotočajmo na lepe stvari, na prijateljstvo, na pomoč. Mene zanima naša šola, naši otroci in konstruktivne rešitve.

Danes smo vašim otrokom podarili tube oz. buffe. Naša želja je, da se dobra volja širi tudi na malo drugačen način. Za kaj bodo otroci buffe uporabljali, je vaša stvar, vsekakor pa so večnamenski.

Skupaj z otroki si naredite lep vikend, pojdite v naravo po zdravje in čim manj glejte televizijo, telefon pa uporabite za fotografiranje lepot okoli sebe, tu in zdaj, brez včeraj in jutri.

Ravnatelj Uroš Vidmajer

Ne vzgajajmo otrok, oni bodo tako ali tako podobni nam. Vzgajajmo sebe!